Permittere eller si opp lærlinger

Også lærlinger blir berørt av permitteringer. Vi ser nærmere på arbeidsgivers adgang til å permittere eller si opp lærlinger. 


Publisert i bladet Personal og Ledelse   
 
En lærling har to kontrakter. Den ene er en lærekontrakt mellom bedrift, eventuelt opplæringskontoret og lærlingen, som må godkjennes av fylkeskommunen, ifølge opplæringslova § 4-5. Den andre kontrakten er en skriftlig midlertidig arbeidsavtale inngått mellom lærlingen og arbeidsgiver etter reglene i arbeidsmiljøloven § 14-5 og § 14-6. Avtalene vil spille inn når man skal ta stilling til om en lærling skal kunne permitteres eller sies opp.
 
Permittering
Det finnes ingen hjemmel for å permittere lærlinger verken i lov, forskrift eller tariffavtaler. Partene i arbeidslivet er derfor blitt enige om at lærlinger normalt skal være unntatt fra permittering som følge av redusert ordretilgang, med mindre virksomheten stopper helt. Bakgrunnen er blant annet at lærlingen er under utdanning, hvorav det følger en opplæringsplikt etter opplæringslova, og det skal da veie tyngre enn andre forhold.
 
Blir situasjonen vanskelig slik at bedriften ikke er i stand til å oppfylle opplæringsplikten, for eksempel på grunn av oppdragsmangel, kan det bli behov for å vurdere bedriftens opplæringsplikt etter lærekontrakten. Virksomheten må da kontakte opplæringskontoret og fylkeskommunen for å finne en løsning for lærlingen. Ved kortvarig mangel på arbeid kan permittering være den beste løsningen. Etter gjeninntak forlenges læretiden tilsvarende.
 
Permittering kan ramme en lærling ekstra hardt, siden mange lærlinger ikke har hatt stor nok arbeidsinntekt til at vilkårene for rett til dagpenger er oppfylt. I tillegg vil de få egen utdanning utsatt.
 
Oppsigelse
Den midlertidige arbeidsavtalen og lærekontrakten er nært knyttet til hverandre, og må derfor ses i sammenheng i en oppsigelsesprosess. Man vil da sikre seg mot at en oppsigelse av arbeidskontrakten anses ugyldig.
 
Når det er på det rene at oppdragsmangelen er av permanent art, vil heving av kontrakten, og omplassering til en annen bedrift, eventuelt skoleplass, være det riktige. Ifølge opplæringslova § 4-2, 3. ledd vil lærlingens arbeidsavtale falle bort når læretida er over, eller når lærekontrakten blir hevet. Vilkårene for å heve en lærekontrakt følger av opplæringslova § 4-6, og det er fylkeskommunen som tar den endelige avgjørelsen om kontrakten skal heves. Vanligste årsak til heving av lærekontrakten er at bedrift og lærling er enige om det. I et slikt tilfelle er det nok å sende skriftlig beskjed til fylkeskommunen. I alle andre tilfeller tas avgjørelsen av fylkeskommunen etter at en av partene har bedt om det.
 
Ifølge praksis vil den midlertidige arbeidsavtalen opphøre samtidig med lærekontrakten, noe som betyr at det vanligvis ikke vil være nødvendig å gi en egen oppsigelse til lærlingen. Lærlingen fratrer fra samme dato som virkningstidspunktet for hevingen av lærekontrakten. Spørsmålet må ses i sammenheng med at prosessen rundt opphør av lærekontrakten vanligvis tar tid og involverer alle parter. Lærlingen vil derfor ha deltatt aktivt og være godt kjent med situasjonen.