Forlengelse av prøvetid

Den første tiden i et arbeidsforhold vil ofte være avtalt som prøvetid. For å være gyldig, må avtaler om prøvetid inngås skriftlig. Prøvetid kan avtales for inntil 6 måneder i faste og midlertidige ansettelsesforhold. Vi ser nærmere på reglene for å forlenge prøvetiden.

Publisert i bladet Personal og Ledelse
Det er viktig å være klar over at arbeidstakeren er fast ansatt fra første dag (eller midlertidig, hvis det er en midlertidig stilling), men at de første månedene kan være avtalt som prøvetid.
 
Formålet med prøvetid
Poenget med prøvetid er at arbeidsgiver og arbeidstaker den første tiden i ansettelsesforholdet blant annet skal kunne prøve ut om dette er et passende arbeid for arbeidstakeren.
Sett fra arbeidsgivers ståsted er det viktig å bruke prøvetiden godt. Det er særlig faglig dyktighet, pålitelighet og tilpasning til arbeidet det er viktig å fokusere på. Blir en arbeidstaker sagt opp i prøvetiden, må oppsigelsen være begrunnet i ett av disse forholdene. Unntak gjelder når oppsigelsene er knyttet til forhold i virksomheten, da vil selvsagt en ansatt i prøvetid måtte vurderes på lik linje med øvrige ansatte.
 
Kan prøvetiden forlenges?
Ja, det følger av arbeidsmiljøloven § 15-6 (4) at prøvetiden kan forlenges når arbeidstaker har hatt fravær i prøvetiden, og fraværet ikke er forårsaket av arbeidsgiver. Eksempel på det er ulike former for tid til kurs/opplæring initiert av arbeidsgiver.
 
Typiske årsaker til at arbeidsgiver kan ønske å forlenge prøvetiden er sykefravær eller permisjon i prøvetiden. Regelen er da at prøvetiden kan forlenges tilsvarende lengden på arbeidstakerens fravær. Har en arbeidstaker for eksempel vært sykmeldt i 3 uker, kan prøvetiden forlenges tilsvarende.
 
Er arbeidstaker orientert om adgangen til å forlenge prøvetiden?
Lovens bestemmelse er her at prøvetiden bare kan forlenges når arbeidstaker ved ansettelsen skriftlig er orientert om adgangen til forlengelse. Det betyr at en bør sikre seg at formuleringen tas inn som en standard i arbeidsavtalen. Det er i tillegg et krav at arbeidsgiver i det konkrete tilfellet informerer skriftlig om selve forlengelsen. Det må gjøres innen prøvetiden er over.