Gradert sykmelding
Enklere å følge opp
Folketrygdlovens krav til oppfølging av den sykmeldte kan blant annet være enklere å overholde om arbeidstaker er noe på jobb. Ordningen gjør at arbeidsgiver et nødt til å se på tilretteleggingsmuligheter, samtidig som den sykmeldte pålegges å gjøre en egeninnsats for å komme tilbake i arbeid. Det viktigste er nok likevel at det til enhver tid i sykdomsperioden er tett dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, fordi arbeidstakeren faktisk er delvis på jobb til tross for at han er syk.
Restarbeidsevne
Selv om man er syk eller skadet er ikke det ensbetydende med at man er helt arbeidsufør. Har man mulighet til å jobbe litt, skal gradert sykmelding brukes. Man må ha en reduksjon i arbeidsevnen på minimum 20 %, for å ha rett på graderte sykepenger. Er vilkåret oppfylt, vil man motta en kombinasjon av lønn og sykepenger i den perioden man er sykmeldt.
Sykepengene skal kompensere for at arbeidstaker bare klarer å utføre deler av sine vanlige arbeidsoppgaver. Det heter at arbeidstakeren skal kunne utnytte sin «restarbeidsevne». Man måler med andre ord hvor mye arbeid arbeidstakeren klarer å gjennomføre på en vanlig arbeidsdag.
Vanligvis betyr det i praksis at man jobber redusert etter den prosentandelen som fremkommer på den graderte sykmeldingen.
Redusert arbeidsmengde
Gradert sykmelding kan også brukes som en alternativ tilretteleggingsmulighet. Det gjelder når legen i samråd med arbeidstaker og arbeidsgiver kommer frem til at arbeidstaker kan klare å være på jobb en hel arbeidsdag hvis arbeidsmengden reduseres. Arbeidstaker får da anledning til å bruke lengre tid på å gjennomføre sitt daglige arbeide.
Man vil altså kunne være gradert sykmeldt selv om man er på jobb en hel arbeidsdag. Arbeidsgivere som forskutterer sykepenger vil da ha et refusjonskrav mot NAV.