Kan en lærling kreve læretiden forlenget ved sykefravær?

En lærling i vår virksomhet har hatt mye fravær i forbindelse med sykdom. Noen fraværsperioder har vært korte, andre har vart lenger. Læretiden er allerede forlenget en gang, og spørsmålet vårt er om lærlingen kan kreve at læretiden blir ytterligere forlenget. Læreavtalen utløper nå i disse dager.

Man må først og fremst se på læreavtalen som er inngått mellom dere som lærebedrift og lærlingen, og vurdere om det er avtalemessig grunnlag for å forlenge læretiden. Du opplyser at læreavtalen løper ut i disse dager, det vil si at den er tidsavgrenset. Har ikke lærekontrakten egne bestemmelser som gir rett til forlengelse, for eksempel ved avbrudd på grunn av sykdom, vil det ikke være avtalemessig grunnlag for å forlenge læretiden.

Opplæringsloven gir heller ikke lærlingen krav på å gjennomføre læretiden ut over tidsavgrensningen i avtalen.

Hvis ikke lærekontrakten gir lærlingen rett til å kreve læretiden forlenget, vil både lærekontrakten og arbeidsavtalen opphøre når tiden er ute.

Trenger dere ytterligere råd i saken, kan dere kontakte Opplæringskontoret i fylkeskommunen. 

 

Verdt å vite 

Dom avsagt i Høyesterett (HR-2015-2085)

Saken gjaldt en lærling som på grunn av langvarig sykdom fikk et lengre avbrudd i læretiden. Lærlingen mente lærebedriften var forpliktet til å forlenge læretiden ut over avtalt læreperiode. Høyesterett kom til at lærebedriften ikke var forpliktet til å forlenge læretiden, da læreavtalen var tidsbegenset, og at opplæringsloven med forskrifter ikke ga henne krav på å gjennomføre opplæringsdelen av læretiden ut over tidsavgrensningen i avtalen. I tillegg ble det vist til at det er fylkeskommunen, og ikke lærebedriften, som har det overordnede ansvaret for at elever får fullført utdannelsen.