Bruker jeg omsorgsdager i helgen også?

Jeg var hjemme med sønnen min på fredag. Mandag var datteren min syk. Da jeg ringte arbeidsgiver på mandag for å gi beskjed om at jeg måtte være hjemme med sykt barn, fikk jeg vite at jeg måtte ha legeerklæring. Betyr det at jeg bruker av sykt-barn-dagene i helgen også?

Compendia svarer:
Skulle du vært på jobb lørdag og søndag, bruker du en omsorgsdag for hver av de to dagene, hvis barnas sykdom hindret deg i å gå på jobb de dagene. Men hadde du fri fra jobb hele helgen, regnes ikke lørdag og søndag som omsorgsdager, eller «sykt-barn-dager» som de også kalles. Med andre ord bruker du bare omsorgsdager på dager du skulle vært på jobb. 
Det er fordi retten til omsorgspenger når barnet er sykt gjelder for et visst antall stønadsdager. Og det er et vilkår for å få stønad at arbeidstaker må være «borte fra arbeidet», ifølge folketrygdloven § 9-5.

Reglene for egenmelding
Du må nok likevel belage deg på å ta datteren din med til legen for å få en legeerklæring, når arbeidsgiveren din ber om det. Det er fordi reglene rundt egenmelding følger en annen systematikk. Lørdag og søndag regnes som dager du må levere egenmelding for, når du er hjemme med sykt barn både fredag og mandag. Dermed kan arbeidsgiveren din kreve legeerklæring på at barnet er sykt mandag.

Hvorfor er det slik? Som arbeidstaker kan du bruke egenmelding for de tre første kalenderdagene i hvert enkelt tilfelle, ifølge folketrygdloven § 9-7. At bestemmelsen bruker begrepet «kalenderdag» og ikke «stønadsdag», betyr ifølge NAV at de arbeidsfrie dagene skal telle med som brukte egenmeldingsdager overfor arbeidsgiver. Det gjelder altså selv om du ikke bruker av omsorgsdagene dine, siden du ikke var «borte fra arbeidet».

At regelen skal forstås slik, står i rundskrivet til bestemmelsen.Tidligere var NAV av en annen oppfatning. Da ble det presisert i rundskrivet at lørdag og søndag ikke skulle telle med når det ikke var avtalt arbeid i helgen, slik at det ikke var nødvendig å levere legeerklæring før på onsdag.

Egenmelding når NAV betaler
1. januar 2023 ble det åpnet for at arbeidstaker også kunne bruke egenmelding i tre dager overfor NAV, hvis arbeidstaker krever omsorgspenger direkte fra NAV. 
Her bruker ikke loven begrepet «kalenderdag» men «stønadsdag». Er du i en slik situasjon, kan du bruke egenmelding til og med tirsdag, altså for de tre første omsorgsdagene. Legeerklæring er først nødvendig fra og med onsdag.

Viktig å holde oversikt
Siden antall dager du har levert egenmelding og legeerklæring for ikke samsvarer med antall brukte omsorgsdager, kan det være lurt å holde god oversikt over hvor mange omsorgsdager du faktisk har brukt.
I dette tilfellet har du bare brukt to omsorgsdager, nemlig fredag og mandag, selv om dokumentasjonen du har levert arbeidsgiver kan tyde på noe annet.