Rett til ny ferie ved sykdom

Arbeidstaker må selv kreve ny ferie hvis han har vært syk en eler flere feriedager. Kravet må leveres forholdsvis raskt, hvis ikke risikerer han å miste erstatningsferien.

Retten til å få feien utsatt på grunn av sykdom følger av ferieloven § 9 (1). Loven pålegger ikke arbeidsgiver å sørge for ny ferie, hvis ikke arbeidstaker selv ber om det.

Det er to ulike ordninger for å utsette ferie, og vilkårene for dem er litt ulike. Men for begge ordninger gjelder et krav om 100 % sykmelding. Delvis sykmeldte har ikke krav på å utsette ferien på grunn av sykdom.

Utsette de feriedagene sykdommen varte
Arbeidstaker kan kreve å utsette den delen av ferien han faktisk var syk. Det kan handle om én dag, eller flere uker. Dette er en mulighet arbeidstaker har enten han først ble syk i ferien, eller han var syk allerede før ferien startet. 

Den delen av ferien han var syk blir da utsatt til senere i ferieåret, slik at han kan ta ny ferie senere.

Feriedagene kan utsettes hvis arbeidstaker

  • var helt arbeidsufør
  • var arbeidsufør minst 1 virkedag i ferien
  • kan dokumentere sykdommen med legeerklæring
  • setter fram kravet i tide

Kravet må settes fram uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt. Det går fram av forarbeidene at det skal svært gode grunner til for at en arbeidstaker skal kunne vente så lenge som 14 dager med å sette fram kravet.

Det er kun de feriedagene arbeidstaker kan dokumentere med legeerklæring som kan kreves utsatt. 

For å ha rett på sykepenger de dagene han var syk, må arbeidstaker på vanlig måte ha gitt beskjed til arbeidsgiver første hele sykedag om at han er arbeidsufør, slik han ville gjort hvis han ikke hadde hatt ferie.

Utsette hele ferien
Ble arbeidstaker syk allerede før ferien startet, har han også en alternativ mulighet. Han kan be om at hele ferien utsettes til senere. Men da må han bestemme seg allerede før ferien starter. Kravet om å utsette hele ferien må nemlig settes fram senest siste arbeidsdag før ferien.

Blir han senere frisk i den perioden han opprinnelig skulle hatt ferie, møter han isteden på jobb på vanlig måte.

Hele ferien kan utsettes til senere i ferieåret når arbeidstaker 

  • var helt arbeidsufør
  • kan dokumentere sykdommen med legeerklæring 
  • setter fram kravet i tide

Kravet om å utsette hele ferien må settes fram senest siste arbeidsdag før ferien. Også her er det altså opp til arbeidstaker selv å kreve utsettelse. Men som nevnt har han flere valg. Han kan velge å se hvordan det går, og heller be om å utsette kun de feriedagene sykdommen varte, når han senere er tilbake på jobb.

Sykdom i familien
Reglene gjelder bare for arbeidstakers egen sykdom. Ble ferien brukt på å pleie syke barn eller syk ektefelle, gir ikke det rett til ny ferie.

Planlegg godt
Lovens utgangspunkt er at ferie som er utsatt på grunn av sykdom skal brukes senere samme ferieår. Er ikke det mulig, overføres ferien til neste ferieår.

Det kan være lurt å sikre at ikke for mange feriedager hoper seg opp mot slutten av ferieåret. Dermed er det et poeng å planlegge så tidlig som mulig når feriedagene arbeidstaker nå har til gode skal brukes.

Var det deler av sommerferien som ble amputert på grunn av sykdom, kan det kanskje være mulig å gi arbeidstaker ny ferie allerede i sommerferieperioden, som varer ut september. Er det vanskelig å få til, har arbeidsgiver full mulighet til å si nei. Det står presisert i ferieloven at arbeidstaker ikke har krav på en slik løsning.