Drøftingsplikt ved bruk av midlertidig ansettelse
Hovedregelen i norsk rett er fast ansettelse, men på nærmere bestemte vilkår åpner arbeidsmiljøloven for midlertidig ansettelse.
Arbeidsgiver er pålagt drøftingsplikt når det gjelder bruk av midlertidig ansettelse.
Arbeidsgiver er pålagt drøftingsplikt når det gjelder bruk av midlertidig ansettelse.
Vi ser nærmere på hva denne drøftingsplikten innebærer.
Publisert i bladet Personal og Ledelse
I følge arbeidsmiljøloven § 14- 14 a og statsansatteloven § 9(2) har arbeidsgiver plikt til å drøfte bruken av midlertidig ansettelse med de tillitsvalgte.

Av forarbeidene til lovbestemmelsen fremgår det at lovgiver ønsker et sterkere fokus på hovedregelen om fast ansettelse og vilkårene for midlertidig ansettelse. I tillegg ønskes det økt bevissthet hos arbeidsgiver rundt lovligheten og nødvendigheten av eventuelle midlertidige arbeidsavtaler, og å oppnå kompetanseheving ved at virksomhetene må ta opp temaet.
Hvem skal delta?
Det følger av bestemmelsen at arbeidsgiver skal gjennomføre drøftinger med de ”tillitsvalgte”. I virksomheter uten fagforeningstillitsvalgte vil det være verneombud eller andre representanter for de ansatte som skal delta i drøftingene.

Hva skal drøftes?
Det er ikke lovligheten av midlertidig ansettelse som skal drøftes, men bruken.
Drøftingene skal belyse det faktiske grunnlaget for de midlertidige ansettelsene, og om ansettelsene er nødvendige. Tillitsvalgte vil for eksempel kunne spørre hvilke vurderinger som er gjort i tilknytning til midlertidige ansettelser i virksomheten, og hvilke behov som er lagt til grunn. I tillegg skal også omfanget av midlertidige ansettelser drøftes, samt konsekvensene for arbeidsmiljøet.
Informasjon til tillitsvalgte
For at drøftingene skal bli reelle, må arbeidsgiver informere om og legge fram relevant dokumentasjon på de faktiske forholdene som skal drøftes, enten før eller i drøftingsmøtet. En oversikt over hvilke midlertidige ansettelseskontrakter som finnes i virksomheten, varighet, og hvilket faktisk grunnlag ansettelsen bygger på, bør kunne presenteres.
Drøftingsplikten innebærer ikke et krav om at partene blir enige, det betyr at arbeidsgivers styringsrett når det gjelder valg av type ansettelse er uendret.
Minst en gang i året
Behovet for drøftinger vil variere både etter størrelsen på virksomheten og den faktiske bruken av midlertidige ansettelser. Uavhengig at disse forholdene skal drøftinger gjennomføres minst en gang i året. Ellers er det opp til den enkelte virksomhet å etablere rutiner for å gjennomføre drøftingsplikten.
Tilsyn med drøftingsplikten
Tilsyns- og håndhevingskompetansen med drøftingsplikten legges hos Arbeidstilsynet, ifølge arbeidsmiljøloven § 18-6. Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med at det gjennomføres drøftinger, og kan bruke de virkemidlene som er tilgjengelige (pålegg og lignende) for å sikre at drøftinger blir gjennomført. Hva partene innholdsmessig har drøftet, eller resultatet av drøftingene, ligger utenfor tilsyns- og håndhevingskompetansen. For å kunne dokumentere overfor Arbeidstilsynet at drøftingene er gjennomført, kan det være hensiktsmessig å sette opp en protokoll fra drøftingene.