Endring av arbeidsplaner

Kan en arbeidsgiver ensidig endre en skiftplan eller turnusplan? Hvor lang tid i forveien må han i tilfelle varsle om endringen, og hvordan skal arbeidsplanen gjøres kjent for arbeidstakerne?

Når arbeidstakere i virksomheten jobber til ulike tider av døgnet, krever arbeidsmiljøloven § 10-3 at det skal settes opp en arbeidsplan. Planen utarbeides som skiftplan, turnusplan eller lignende. Poenget med arbeidsplanen er at arbeidstakerne skal kunne se hva som er arbeidstid og hva som er fritid. Derfor må den angi klokkeslett for når arbeidstiden begynner, og når den slutter.

Tariffavtale
Spørsmål rundt fastsetting og endring av arbeidsplaner, og hva de skal inneholde, reguleres ofte av tariffavtaler. Derfor er det alltid lurt å sjekke tariffavtalen, eller avklare spørsmålet med eget fagforbund. Bestemmelsene i arbeidsmiljøloven tar først og fremst sikte på arbeidstakere som ikke har tariffavtale der spørsmålet reguleres nærmere.
 

Samarbeid med tillitsvalgte
Arbeidstakernes tillitsvalgte skal involveres enten det er en ny arbeidsplan som skal utarbeides, eller det er behov for å endre en allerede eksisterende plan. Samarbeidsplikten er en drøftingsplikt. Selv om det er forutsatt at skiftplaner, turnusplaner og lignende fastsettes ved avtale mellom partene, vil samarbeidsplikten ikke gå lenger enn til å drøfte arbeidsplanen med de tillitsvalgte. I tilfelle uenighet vil arbeidsgiver kunne bruke styringsretten til å fastsette arbeidsplanen. 

Skriftlig avtale ved gjennomsnittsberegning
Utarbeides arbeidsplanen på grunnlag av gjennomsnittsberegning av arbeidstiden i henhold til arbeidsmiljøloven § 10-5 (2), kreves skriftlig avtale med arbeidstakernes tillitsvalgte. Planen må under enhver omstendighet utformes i samsvar med lovens øvrige bestemmelser om arbeidstid. Det skal blant annet legges spesiell vekt på arbeidsmiljøloven § 10-2, som krever at arbeidstidsordninger skal være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn.

To uker før
Drøftelsen skal være gjennomført senest to uker før planen settes i verk. I praksis gir det arbeidsgiver en varslingsplikt på to uker når det skal gjøres endringer i skiftplaner eller turnusplaner.

Når det gjelder arbeidsplaner og arbeidstid er hensynet til forutsigbarhet for arbeidstaker viktig. Settes arbeidsplanen opp i god tid i forkant i samarbeid med de tillitsvalgte, vil hensynet til helse og velferd i større grad hensyntas. Det sentrale her er å få til et godt samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker når arbeidsplaner utarbeides og endres.
 
Skal være lett tilgjengelig
Arbeidsplanen skal være lett tilgjengelig for arbeidstakerne. Hvordan en arbeidsplan kan gjøres tilgjengelig på best mulig måte vil variere fra virksomhet til virksomhet. På arbeidsplasser hvor arbeidstakerne sitter med egen PC, kan det for eksempel være hensiktsmessig å legge arbeidsplanen ut på virksomhetens intranett, eller gjøre den kjent på e-post. I bedrifter hvor arbeidstakerne har felles garderobe, kan det være aktuelt å henge den opp der. Hvordan det skal gjøres, er opp til arbeidsgiver.