Endring av arbeidstidens plassering
Det er ulike grunner til at arbeidsgiver har behov for å endre arbeidstiden for en eller flere ansatte i virksomheten, for eksempel ved nye åpningstider i en butikk, endring av en skiftordning eller vaktplaner. Arbeidstaker kan på sin side ha innrettet seg etter arbeidstidens plassering, for eksempel med barnepass og fritidsaktiviteter, og er ikke interessert i en endring. Har arbeidsgiver mulighet for å endre plassering av arbeidstiden mot arbeidstakers vilje?
Publisert i bladet Personal og Ledelse
Innenfor de rammene lovverket setter kan arbeidsgiver i kraft av styringsretten bestemme åpningstider, om det skal arbeides skift, hvordan en skiftordningen skal innrettes og andre forhold som gjelder plassering av arbeidstiden. Tilsvarende gjelder endringer. Skal styringsretten begrenses i slike tilfeller, må det være klare holdepunkter for det. Slike holdepunkter kan gå fram av arbeidsavtalen.
Arbeidsavtalens rolle
Det følger av arbeidsmiljøloven § 14-6 (1) bokstav j at lengde på og plassering av arbeidstiden skal følge av avtale mellom partene.
Arbeidsavtalen og innholdet i den får derfor avgjørende betydning for spørsmålet om arbeidsgiver kan endre arbeidstidens plassering i kraft av styringsretten.
I en dom avsagt av Høyesterett 19. november 2009 (”Seinvaktsaken”) kom retten til at det forelå en avtale mellom kommunen og to sykepleiere om å arbeide seinvakt/kveldsvakt. Da det forelå en avtale om seinvakt kunne ikke kommunen, i kraft av styringsretten, pålegge de to sykepleierne en turnusordning som omfattet dagvakter. Arbeidsavtalens innhold når det gjaldt plassering av arbeidstid var altså til hinder for en endring på grunnlag av styringsretten.
Dommen viser at arbeidsgivers utforming og formulering av tilbudsbrev og arbeidsavtaler kan få avgjørende betydning for arbeidsgivers endringsmuligheter med hjemmel i styringsretten.
Begrenser innholdet i arbeidsavtalen arbeidsgivers styringsrett, må arbeidsgiver foreta endringen ved en endringsoppsigelse, som betyr at avtalen sies opp samtidig som arbeidstaker tilbys ny avtale. Det kreves da saklig grunn for oppsigelse, og de formelle reglene som gjelder ved oppsigelse må følges.
Er arbeidsgiver og arbeidstaker enige om å endre plassering av arbeidstiden, er det selvfølgelig ikke noe i veien for å gjennomføre en slik endring gjennom avtale. Endringen skal da tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest den dagen endringen trer i kraft. Det følger av arbeidsmiljøloven § 14-8.