Har jeg krav på tillegg i lønn på helligdager og offentlige høytidsdager?
Lønn for arbeid på helligdager og offentlige høytidsdager er som oftest regulert i ansettelsesavtalen eller tariffavtale. Det kan derfor variere om man har krav på godtgjørelse, og hvor høy godtgjørelsen eventuelt er. Det anbefales derfor at du undersøker arbeidsavtalen og eventuelle tariffavtaler virksomheten er bundet av.
Noen virksomheter velger å følge statens regler for godtgjørelse for arbeid på slike helligdager og høytidsdager i Hovedtariffavtalene § 16.
Minst 50 % på offentlig høytidsdag
Arbeid på 1. og 17. mai er regulert i lov om 1. og 17. mai, se § 3. Bestemmelsen sier at arbeidstaker som må jobbe 1. mai eller 17. mai har krav på det lønnstillegget vedkommende etter avtale eller regulativ måtte ha krav på for søndager. Er ikke spørsmålet om slikt lønnstillegg avgjort ved avtale eller regulativ, skal arbeidstaker ha et tillegg på minst 50 % av sin vanlige lønn.
Arbeid dagen før en helligdag
Etter arbeidsmiljøloven § 10-10 skal arbeid på julaften, påskeaften og pinseaften fra kl. 15.00 til kl. 22.00 dagen før neste virkedag regnes som helligdagsarbeid. Bestemmelsen sier ingenting om lønn eller godtgjørelse for arbeidet.
Verdt å vite
Begrepet helgedag i arbeidsmiljøloven er en samlebetegnelse på helligdag og offentlig høytidsdag. Det går fram av forarbeidene til loven.