Fars rett til omsorgspermisjon ved fødsel

Fars rett til omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel følger direkte av arbeidsmiljøloven.

 

Retten til omsorgspermisjon
Alle fedre har rett til 2 uker permisjon for å bistå mor i forbindelse med fødsel. I arbeidsmiljøloven kalles denne rettigheten for omsorgspermisjon. 
 
Når foreldrene ikke bor sammen, kan permisjonsretten utøves av andre som bistår mor. Det kan for eksempel være samboer (som ikke er far til barnet), slekt eller venner. Det overlates til mor å avgjøre hvem som står henne så nær at det er aktuelt at denne personen bistår henne i forbindelse med fødselen.
 
Tidspunktet for permisjonen
Loven sier at far har rett til 2 ukers permisjon for å bistå mor ”i forbindelse med fødselen”. Noe mer eksakt tidspunkt er ikke satt. I forarbeidene til loven er det uttalt at permisjonen normalt skal tas ut innenfor rammen av 2 uker før og 2 uker etter fødselen. Det er da mor normalt har størst behov for hjelp og bistand.
 
Lønn fra arbeidsgiver?
Retten til omsorgspermisjon i arbeidsmiljøloven er uten lønn. Mange arbeidsgivere velger likevel å dekke lønn i hele eller deler av de 2 ukene. Retten til kompensasjon ved uttak av omsorgspermisjon kan også være regulert i tariffavtale. Har far/medmor ikke rett til lønn fra arbeidsgiver, kan han/hun velge å ta ut inntil 10 stønadsdager med foreldrepenger under omsorgspermisjonen, men får da tilsvarende færre dager med foreldrepenger til bruk senere.
 
Adoptivforeldre og fosterforeldre
Både adoptivforeldre og fosterforeldre har rett til 2 uker permisjon i forbindelse med at omsorgen for barnet overtas. Retten til omsorgspermisjon gjelder den av foreldrene som ikke tar ut foreldrepermisjon fra omsorgen overtas. På den måten kan begge foreldre være hjemme med barnet de første 2 ukene, slik biologiske foreldre kan.