Lettere å utsette foreldrepengene
Folketrygdloven er endret for å gjøre det lettere for mor og far å utsette foreldrepengene, uansett årsak.
Ifølge forarbeidene skal lovendringen gi alle foreldre fri adgang til å utsette foreldrepengene fram til barnet fyller tre år.
Hva er nytt?
Kravet i folketrygdloven § 14-10 om at perioden med foreldrepenger skal være sammenhengende, er fjernet. Nå blir det enkelt og greit slått fast i § 14-11 at foreldrepengene kan utsettes. Eneste begrensning gjelder perioden rett før og rett etter fødselen.
Derfor er vilkårene for utsettelse fjernet. De åpnet for å utsette foreldrepengene bare i noen klart definerte situasjoner, som lovbestemt ferie, arbeid på heltid, og i noen sykdomstilfeller.
Hva betyr lovendringen?
Nye regler betyr at foreldrepengene kan utsettes også når man jobber deltid, studerer, deltar på arbeidsmarkedstiltak, eller av andre grunner. Arbeidstakere som har rett på 5 uker ferie, altså 4 dager mer enn lovbestemt ferie, kan utsette foreldrepengene når de tar disse feriedagene også. Foreldrepengene må tas ut innen barnet fyller 3 år, og denne tidsfristen er beholdt. Vil arbeidstaker ha et opphold i foreldrepengene, er det ikke nødvendig å søke NAV om å utsette ytelsen. Kravet om å legge ved skriftlig avtale med arbeidsgiver for å kunne utsette foreldrepengene på grunn av arbeid på heltid er også fjernet. Men arbeidstaker må i de fleste tilfeller fortsatt ha avtale med arbeidsgiver for å kunne utsette permisjonen.
Perioden rett før og rett etter fødsel
Foreldrepenger mor mottar 3 uker før fødselen og 6 uker etter fødselen skal fortsatt bare kunne utsettes i noen få tilfeller, og da må årsaken til utsettelsen dokumenteres med legeerklæring. Her er det bare mulig å utsette foreldrepengene når mor eller barn er innlagt i helseinstitusjon, og når mor er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet på grunn av sykdom eller skade.
Skal gi enklere regler
Begrensningene i muligheten til å utsette foreldrepengene har vært kritisert av mange, og er blitt nevnt som årsak til at noen foreldre har mistet deler av foreldrepengeperioden, kjent som «fedrekvotefella». Mange har spurt seg hvorfor bare lovbestemt ferie skulle gi rett til utsettelse, men ikke de 4 ekstra feriedagene som alle med 5 uker ferie har. Og hvorfor skulle de som jobber heltid lettere kunne utsette foreldrepengene enn foreldre som jobber deltid eller studerer?
Et viktig formål med lovendringen har derfor vært å få enklere regler, både for foreldre og NAV.
Under komitébehandlingen på Stortinget ble det understreket at ordningen bør legges opp slik at ingen familier mister rettigheter fordi reglene er vanskelige å forstå. Det ble påpekt at det gamle regelverket til dels var dårlig begrunnet, og ikke godt nok tilpasset familiens behov.