HMS på en dataarbeidsplass

Mange arbeidstakere jobber daglig foran en datamaskin. I utgangspunktet tenker vi at det er en trygg arbeidsplass med få eller ingen direkte HMS-utfordringer. Likevel vet vi at mange plager i muskler og skjelett nettopp skyldes statisk og stillesittende arbeid. 
Det er viktig at risikoforholdene knyttet til det å være en dataarbeidsplass blir tatt på alvor.
Tidligere var HMS-bestemmelser om arbeid ved dataskjerm samlet i en egen forskrift. Den ble opphevet i 2013, og aktuelle bestemmelser følger av de nye HMS-forskriftene, Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, Arbeidsplassforskriften og Forskrift om utførelse av arbeid.
 
Krav til utstyr og arbeidsplass
I Arbeidsplassforskriften kapittel 2 er det flere bestemmelser som knytter seg både til utstyr og til det fysiske arbeidsmiljøet på arbeidsplassen. Det gjelder både stol, bord, belysning, synsforhold og annet. I tillegg stilles det i Forskrift om utførelse av arbeid § 10-22 krav til datautstyr, herunder bestemmelser om skjerm og tastatur. Bruk av datautstyr skal ikke utgjøre en risiko for arbeidstakerne.
 
Opplæring og informasjon
Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 8-1 pålegger arbeidsgiver å sørge for at arbeidstakere har nødvendig opplæring for hensiktsmessig arbeidsteknikk. Videre følger det av § 9-1 i samme forskrift at arbeidsgiver skal sørge for nødvendig informasjon knyttet til aktuelle risikofaktorer ved arbeidet, og hvordan de kan unngås.
 
Risikoforhold og forebygging
Det handler om bevisstgjøring om risiko, opplæring i arbeidsteknikk og oppmerksomhet rundt hva som kan føre til plager. Blant annet vet vi at pauser, variert arbeidsstilling, og det å riste løs og røre på seg er viktig for ikke å belaste ensidig. I tillegg handler det om å beherske arbeidsverktøyet, slik at det ikke oppstår stress. Arbeidstaker har krav på informasjon og konkret veiledning om arbeidsplassen sin, arbeidsbord, sittestilling, skjerminnstilling, system og programvare. I tillegg har han rett på opplæring i å tenke risiko, og om hva som kan gjøres for å forebygge plager.
Nye systemer, nytt utstyr og ny programvare krever innføring og opplæring. Manglende opplæring kan fort forårsake stress. Opplæring i bruk av utstyret bør gis samtidig som utstyret innføres på arbeidsplassen.
 
Personell som er ansvarlig for planlegging, organisering, tilrettelegging og utforming av arbeidsoppgaver må ha kjennskap til årsaker til helseskade, og til forebyggende tiltak.
 
Arbeidsgivers ansvar
Arbeidsgiver har ansvar for å vurdere hvordan man best kan forebygge systematisk. I mange virksomheter har man utarbeidet rutiner og systemer for internopplæring. Andre henter inn ekstern hjelp til det. Mange kombinerer det å ha en gjennomgang av hele kontoret med oppmerksomhet rundt den enkeltes arbeidssituasjon – forebygging, informasjon og opplæring om risikoforhold. Det er et krav at informasjon og opplæring er tilpasset den enkelte arbeidstaker, det vil si ut fra den enkeltes forutsetninger, der språk er en sentral faktor. Det er viktig at den enkelte arbeidstaker forstår at det er mye han eller hun selv kan gjøre for å unngå belastningslidelser, og at vedkommende er med på å ta ansvar sammen med arbeidsgiver.

Artikkelen er også publisert i bladet Personal og Ledelse