Hvor mye fri har fedre rett på i forbindelse med fødsel?

Pappaer tilbringer stadig mer tid med den lille. Men hvor mye fri har far egentlig rett på i forbindelse med fødsel?
 
Her må en skille mellom omsorgspermisjon og fedrekvoten.
Omsorgspermisjon
Omsorgspermisjonen gir rett til ulønnet fri i 2 uker, som må tas i forbindelse med fødsel, ifølge arbeidsmiljøloven § 12-3. Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver dekker lønn i hele eller deler av perioden. Far/medmor kan velge å ta ut inntil 10 stønadsdager med foreldrepenger under omsorgspermisjonen, men får da færre stønadsdager til bruk senere.
Fedrekvoten
Fedrekvote er den delen av foreldrepermisjonen som er forbeholdt far når begge foreldrene har tjent opp rett til foreldrepenger. Den er på 15 uker ved 100 % uttak av foreldrepenger, og 19 uker ved 80 % uttak av foreldrepenger. Siden det som regel er mor som tar ut foreldrepenger først, er det tidspunktet da hun starter uttaket av foreldrepenger som får betydning for fars rettigheter.
Fedrekvoten må tas i løpet av den totale stønadsperioden, som er på 3 år. Her har far rett til foreldrepenger fra folketrygden, begrenset oppad til 6 ganger grunnbeløpet. Mange arbeidsgivere velger å dekke differansen mellom folketrygdens ytelser og full lønn.
Deler av fellesperioden
I tillegg kan foreldrene fordele en stor del av den totale stønadsperioden med foreldrepenger mellom seg. Far kan altså ta ut mer foreldrepermisjon enn ukene med fedrekvote, hvis foreldrene blir enige om det og vilkårene er oppfylt. Det stilles spesielle krav til mor hvis far skal ta ut foreldrepermisjon/foreldrepenger som ikke er fedrekvote, for eksempel at hun jobber eller tar utdanning.

Utvidet permisjon ved flerbarnsfødsel
Ved flerbarnsfødsler forlenges stønadsperioden med 17 uker for tvillinger og 46 uker for trillinger og flere. Ekstraukene man får ved flerbarnsfødsler kan tas ut uten hensyn til den generelle regelen om at samtidig uttak av foreldrepenger ikke kan overstige 100 % av valgt sats. En nybakt tvillingfar kan derfor være hjemme sammen med mor etter fødselen i en lengre periode.

 
Må fars permisjon tas ut i en sammenhengende periode?
Det er ikke nødvendig å ta ut ukene sammenhengende, noe som betyr at man også kan ta fedrekvoten ut i form av delvis/gradert permisjon. Fedrekvoten må tas ut i løpet av 3 år etter fødselen. Far trenger ikke lenger søke NAV om å utsette foreldrepengene, det er tilstrekkelig å gi beskjed. Men for å kunne utsette permisjonen, må han ha avtale med arbeidsgiver. 

Fedrekvoten kan også tas ut samtidig som mor tar ut gradert foreldrepermisjon, (opp til 50 % av valgt sats). 

 
Kan arbeidsgiver nekte arbeidstaker å ta ut fedrekvote på ønsket tidspunkt?
Utgangspunktet er at fars ønske om når ferdrekvoten skal tas ut, skal imøtekommes. Det betyr ikke at han selv har rett til å bestemme tidspunktet uten å konferere med arbeidsgiver i det hele tatt.
 
Det følger av arbeidsmiljøloven § 12-7 at den som benytter retten til foreldrepermisjon skal varsle arbeidsgiveren snarest mulig, og senest 1 uke før fravær på mer enn 2 uker, senest 4 uker før fravær på mer enn 12 uker, og senest 12 uker før ved fravær på mer enn 1 år.
 
Når arbeidstaker varsler i god tid, skal det altså mye til for at arbeidsgiver kan si nei til valg av tidspunkt, men det er likevel naturlig at tidspunktet drøftes med arbeidsgiver, og at partene i fellesskap prøver å bli enige om en tid som passer.