Leders ansvar for det systematiske HMS-arbeidet

Hvilke regler gjelder for ledere i det systematiske arbeidet med HMS? Hvilke pålegg om opplæring følger av arbeidsmiljøloven, og hva er poenget? Vi ser nærmere på reglene rundt leders ansvar.


Publisert i bladet Personal og Ledelse 
 
Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsmiljøloven følges, og øverste leder har det overordnede ansvaret for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig. Arbeidsmiljøloven har også bestemmelser om arbeidstakers medansvar, verneombud og arbeidsmiljøutvalg. Men at det overordnede ansvaret ligger hos øverste leder er helt klart.  
 
Det er også bakgrunnen for at øverste leder er pålagt å gjennomføre opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid, se arbeidsmiljøloven § 3-5. Øverste leder må kunne dokumentere at kurset er gjennomført. Poenget er at opplæringen skal gi øverste leder kunnskap om arbeidsmiljøloven og grunnprinsippene i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet, slik at han eller hun vet hvordan det skal jobbes systematisk med HMS i virksomheten.
 
Plikten er personlig, og kan ikke delegeres til andre. I virksomheter av en viss størrelse, er det i praksis mange som er involvert i HMS-arbeidet. Både verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg er viktige diskusjonspartnere for arbeidsgiver, og de skal også ha nødvendig opplæring, slik at de kan utføre vervene sine på en forsvarlig måte. Det er regulert i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-18.
Alle ledere
Hva med opplæring og kompetanse på dette området for andre ledere i virksomheten? Det følger både av arbeidsmiljøloven §§ 2-3 (3) og 3-2 (1) b at arbeidstaker som skal lede eller kontrollere andre arbeidstakere har en rolle og et ansvar i det å ivareta helse, miljø og sikkerhet under planlegging og gjennomføring av arbeidsoppgaver på sitt ansvarsområde.
 
Bestemmelsene tydeliggjør arbeidsmiljøet som et klart lederansvar på alle nivåer, og det forventes at lederne har ”nødvendig” HMS-kompetanse. Det vil være øverste leders ansvar at lederne har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Omfanget av kompetansetiltak må vurderes konkret på bakgrunn av behov, ansvarsområde og risiko i den aktuelle virksomheten. Det kan tenkes at kravet til kompetanse og eventuell opplæring er både mindre og betydelig mer omfattende enn den opplæringen verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalget skal ha.
 
Mange har erfart at nøkkelen til et systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet ligger i at virksomhetens øverste ledelse tar ansvaret på alvor, og oppdager at HMS-arbeid er viktig for å skape et godt arbeidsmiljø.