Lønns- og arbeidsvilkår ved virksomhetsoverdragelse
Når det gjennomføres et eierskifte i en virksomhet, er det en rekke bestemmelser som sier noe om arbeidstakernes rettigheter.
Lønn, feriepenger og overtid
Ved en virksomhetsoverdragelse overtar den nye arbeidsgiveren den tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtalen eller arbeidsforholdet. En arbeidstaker har dermed rett på samme lønn som følger av avtalen med forrige arbeidsgiver. Utestående ferie vil videreføres til ny arbeidsgiver. I tillegg har den nye arbeidsgiveren plikt til å betale ut feriepenger som er opptjent i det opptjeningsåret overdragelsen skjer, og feriepenger for den ferietiden som måtte gjenstå i det ferieåret man er inne i. Opparbeidet overtid eller avspasering videreføres også til ny arbeidsgiver.
Ansiennitet
Ansiennitet er ikke en rettighet i seg selv, men kan utløse rettigheter for arbeidstakere på ulike områder, for eksempel danne grunnlag for visse økonomiske ytelser, som lønnsforhøyelse. Slike rettigheter skal opprettholdes på samme vilkår som hos overdrageren. Det vil si at ny arbeidsgiver skal ta hensyn til ansiennitet hos tidligere arbeidsgiver, i tilfeller hvor ansiennitet vil gi økonomiske rettigheter hos ny arbeidsgiver.
Hvorvidt ny arbeidsgiver ved en nedbemanning er forpliktet til å ta hensyn til ansiennitet hos tidligere arbeidsgiver ved utvelgelsen av hvem som skal sies opp er ikke helt avklart i rettspraksis og juridisk teori. Utgangspunktet må likevel være at arbeidsgiver må ta hensyn til den samlede ansettelsestid hos både tidligere og ny arbeidsgiver ved helhetsvurderingen i en oppsigelsessituasjon. Når det gjelder lengden på oppsigelsestid, finnes det egne regler for beregning av ansettelsestid i arbeidsmiljøloven. I tråd med denne bestemmelsen skal en regne med arbeidstid hos tidligere eier av virksomheten.

Pensjonsordninger
Inngår pensjonsordningen som en individuell rettighet i arbeidsavtalen, må den videreføres til ny arbeidsgiver. En virksomhetsoverdragelse skal ikke endre de rettighetene og pliktene som følger av arbeidsavtalen mellom tidligere arbeidsgiver og arbeidstaker.
Inngår pensjonsordningen som en individuell rettighet i arbeidsavtalen, må den videreføres til ny arbeidsgiver. En virksomhetsoverdragelse skal ikke endre de rettighetene og pliktene som følger av arbeidsavtalen mellom tidligere arbeidsgiver og arbeidstaker.
Arbeidstakernes rett til videre opptjening i kollektive pensjonsordninger, skal også videreføres til ny arbeidsgiver. Ny arbeidsgiver har imidlertid mulighet til å gjøre allerede eksisterende kollektive pensjonsordninger i den nye virksomheten gjeldende overfor overførte arbeidstakere ved virksomhetsoverdragelse.
Pensjonsordninger inngår ofte som bilag i en tariffavtale. Erklærer ny arbeidsgiver seg ubundet av overdragers tariffavtale, vil disse pensjonsordningene ikke videreføres til ny arbeidsgiver.
Tariffavtaler
Ønsker den nye arbeidsgiveren ikke å bli bundet av en tariffavtale mellom tidligere arbeidsgiver og fagforening, må det erklæres skriftlig overfor fagforeningen som omfattes av tariffavtalen. Det betyr at valget om å fortsette en tariffavtale ved virksomhetsoverdragelse er gitt til den nye arbeidsgiveren alene. Fagforeningen som omfattes av tariffavtalen kan ikke nekte den nye arbeidsgiveren å tre inn i avtalen.
Ny arbeidsgiver blir derimot bundet av gjeldende tariffavtaler mellom tidligere arbeidsgiver og fagforening, hvis den ikke gir beskjed om annet. Det gjelder tariffavtalen i sin helhet.