Må vente lenger på dagpenger

Alle arbeidssøkere må vente en periode før de får rett på dagpenger, normalt er det snakk om noen få dager. Hvis ledigheten er selvforskyldt, kan arbeidssøker måtte vente i 18 uker eller et halvt år. Det gjelder selv om hun oppfyller kravene som arbeidssøker.

Sanksjonen det er snakk om heter «forlenget ventetid». 1. januar 2021 ble venteperioden uten dagpenger skjerpet fra 12 til 18 uker, første gang arbeidssøker selv blir ansett for å være skyld i ledigheten. Gjentar forholdet seg, må hun klare seg uten dagpenger i et halvt år. Vi snakker da om tilfeller der arbeidstaker er ansvarlig for å miste jobben flere ganger i løpet av 12 måneder. Forlenget ventetid regnes fra den datoen da arbeidssøker ellers ville fått innvilget dagpenger.
 

Må ha rimelig grunn
Innstramningen i dagpengeordningen er begrunnet i at man mener det er rimelig at den som kan lastes for arbeidsledigheten selv tar en stor del av byrden med å være uten arbeidsinntekt.
Arbeidssøker kan bli pålagt forlenget ventetid hvis vedkommende har sagt opp stillingen eller sluttet uten rimelig grunn, eller hvis hun uten rimelig grunn nekter å ta imot tilbud om arbeid. NAV vurderer det konkret. I Arbeids- og velferdsdirektoratets rundskriv til folketrygdloven § 4-10 er det listet opp noen typiske situasjoner der arbeidstaker vil bli ansett for å ha slik rimelig grunn.

Hvis arbeidstaker blir sagt opp
Også når det er arbeidsgiver som sier opp, kan arbeidstaker bli ilagt forlenget ventetid. Det gjelder hvis arbeidstakeren blir avskjediget, og når en oppsigelse kan bebreides henne. Det gjelder selv om arbeidstakeren bestrider at oppsigelsen er gyldig. Hvis arbeidstakeren føler seg oppsagt uten rimelig grunn, vil en eventuell tvist om hvorvidt det er grunnlag for oppsigelsen eller om den er gyldig, være et moment når NAV skal vurdere om arbeidstakeren var å klandre eller ikke. Får arbeidssøker medhold i saken, og det framgår av saken at arbeidstaker ikke var å bebreide for å ha mistet jobben, kan vedtaket om forlenget ventetid omgjøres, slik at dagpengene etterbetales. Arbeidstaker kan ha rett til å stå i stillingen inntil saken er avgjort, og før NAV etterbetaler dagpengene, vil de undersøke om det var rimelig å forlange at den muligheten ble brukt.

Familie på flyttefot
Når arbeidsmarkedet strammes til, blir det mer risikofylt å si opp jobben for å flytte dit ektefellen har fått arbeid, før avtale med ny arbeidsgiver er signert. Og innstramningene som nå er innført, øker risikoen. Det kan være lurt å avklare med NAV i forkant om de vil pålegge forlenget ventetid.
Den som oppfyller vilkårene som lokal arbeidssøker i folketrygdloven § 4-5 2. ledd, for eksempel på grunn av omsorgsansvar for små barn, vil ikke bli pålagt forlenget ventetid på dagpenger i en slik situasjon.