Når må virksomheten ha verneombud?

Arbeidsmiljølovens hovedregel er at det skal være ett eller flere verneombud i alle virksomheter med ansatte. I de helt små virksomhetene kan partene likevel skriftlig avtale en «annen ordning», også at det ikke skal være verneombud. Fra 1. januar 2024 gjelder det virksomheter med færre enn 5 arbeidstakere.

Når antall arbeidstakere beregnes, skal alle ansatte med, også deltidsansatte, vikarer og andre midlertidig ansatte.
Verneombudet er arbeidstakernes representant i spørsmål knyttet til arbeidsmiljøet. Vedkommende representerer alle ansatte, også innleide og selvstendige oppdragstakere som utfører arbeid i nær tilknytning til virksomheten. 

Alternative ordninger
Avtale om en annen ordning, kan for eksempel gå ut på at vernearbeidet ivaretas ved at en tillitsvalgt er kontaktperson i vernespørsmål. Avtalen mellom arbeidsgiver og arbeidstakerne skal beskrive den ordningen partene er enige om. Arbeidstilsynet kan etter en konkret vurdering overprøve en slik avtale, enten fordi den alternative ordningen i seg selv ikke er god nok, eller fordi forholdene i virksomheten er slik at en ordinær verneombudsordning uansett er påkrevd. En slik avtale kan vare i to år fra den ble inngått.

Arbeidsgivers ansvar
Det er arbeidsgiver som skal ta initiativ til at arbeidstakerne velger verneombud. I tillegg skal arbeidsgiver legge til rette for at vernetjenesten kan fungere etter lovgivers intensjon. Hvis de ansatte motsetter seg å velge verneombud, må arbeidsgiver i kraft av styringsretten utpeke noen til å påta seg vervet. Arbeidstaker som blir valgt eller utpekt, plikter å ta imot og ivareta vervet. Vedkommende vil da fungere fram til det er gjennomført et valg i samsvar med reglene som fremgår av forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-2.
 
Er årsaken til at det ikke blir valgt verneombud at arbeidsgiver forsømmer sin plikt, vil Arbeidstilsynet kunne gi virksomheten pålegg om å opprette verneombud. Etterkommes ikke pålegget, kan Arbeidstilsynet fastsette en tvangsmulkt som løper inntil pålegget oppfylles. Hvis heller ikke det nytter, vil Arbeidstilsynet kunne stanse virksomhetens aktiviteter.
Velges for to år
Den eller de som skal utføre vervet som verneombud skal velges blant anerkjente og dyktige arbeidstakere med erfaring og innsikt i arbeidsforholdene. Det anbefales derfor at den som velges til verneombud har vært ansatt i minst to år. Arbeidsgiver er ikke forpliktet til å velge en stedfortreder for verneombudet, men det kan være hensiktsmessig å gjøre det.
Verneombudet velges for to år om gangen, og den som velges kan ikke si fra seg vervet i løpet av perioden, med mindre vedkommende slutter i virksomheten eller tar arbeid innenfor et annet verneområde i bedriften.   
Flere verneområder
Antall verneombud fastsettes etter størrelsen på virksomheten, type arbeid og arbeidsforholdene ellers. Består virksomheten av flere atskilte avdelinger, eller arbeidet foregår på skift, skal det normalt velges minst ett verneombud for hver avdeling eller hvert skiftlag. Hvert verneområde skal være klart avgrenset og må ikke være større enn at verneombudet kan ha full oversikt og ivareta sine oppgaver på en forsvarlig måte, ifølge arbeidsmiljøloven § 6-1 (2).
 
Det er arbeidsmiljøutvalget (AMU) som deler arbeidsplassen inn i verneområder. Har ikke virksomheten et AMU, er det de lokale fagforeningene som tar seg av dette etter at arbeidsgiver har uttalt seg. Hvis det heller ikke finnes fagforeninger i virksomheten, er det arbeidstakerrepresentanter som deler inn i verneområder etter at arbeidsgiver har uttalt seg.
Hovedverneombudet samordner
Det følger av arbeidsmiljøloven § 6-1 (3) at virksomheter med flere enn ett verneombud skal ha minst ett hovedverneombud, med ansvar for å samordne verneombudenes virksomhet. Hovedverneombudet skal velges blant verneombudene eller andre som har eller har hatt tillitsverv i virksomheten.  
 
Etter at valget er gjennomført, skal arbeidsgiver ha skriftlig melding om hvem som ble valgt. Inntil slik informasjon er overbrakt arbeidsgiver, fungerer det tidligere valgte verneombudet i rollen. De ansatte skal deretter informeres om hvem som er valgt, via oppslag på arbeidsplassen.