Oppbemanning etter en nedbemanning

I kjølvannet av en nedbemanning kan det bli aktuelt å omorganisere virksomheten. Det kan føre til at nye stillinger blir opprettet, med behov for å ansette arbeidstakere igjen. Kan arbeidsgiver da fritt velge hvem han vil ansette? 


Publisert i bladet Personal og Ledelse, nr. 2 – 2016

Arbeidsgivere skal ikke kunne utnytte en nedbemanningssituasjon til å skifte ut de arbeidstakerne som det ellers ikke er saklig grunn til å si opp. Derfor gir arbeidsmiljøloven ansatte som blir sagt opp på grunn av driftsinnskrenkninger eller rasjonaliseringstiltak, fortrinnsrett til ny stilling. Fortrinnsretten gjelder i ett år, regnet fra utløpet av oppsigelsesfristen.
Fortrinnsretten griper med andre ord direkte inn i arbeidsgivers adgang til å velge hvem som skal ansettes i etterkant av en nedbemanningssituasjon.

Hvem har fortrinnsrett?
For å ha fortrinnsrett etter arbeidsmiljøloven, må arbeidstaker ha vært ansatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder de siste 2 årene, før han ble oppsagt.
Fortrinnsretten gjelder både fast ansatte og midlertidig ansatte som ikke fikk forlenget kontrakten på grunn av nedbemanningen. Arbeidstakere som var vikar, har ikke fortrinnsrett.
Ansatte som har gått ned i stilling på grunn av nedbemanningen, har også fortrinnsrett.

Hvilke stillinger har man fortrinnsrett til?
Fortrinnsretten gjelder først og fremst stillinger man er kvalifisert for. Personen må ha de formelle og personlige egenskapene som normalt kan kreves for å gjøre en tilfredsstillende jobb. Det vil si at arbeidsgiver ikke uten videre kan velge den han mener passer best, så lenge personen med fortrinnsrett er kvalifisert.
Fortrinnsretten utløses når det tilbys en «passende stilling». Hva som ligger i begrepet må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, men vilkåret skal ikke tolkes for strengt. Det betyr at en passende stilling ikke nødvendigvis er samme type stilling som vedkommende hadde tidligere, eller at man får like gode lønnsvilkår som før.
Får personen med fortrinnsrett tilbud om en passende stilling og takker nei, mister vedkommende fortrinnsretten sin.

Når flere har fortrinnsrett
Er det flere med fortrinnsrett, skal arbeidsgiver som utgangspunkt følge de samme kriteriene som ble satt opp ved utvelgelsen når virksomheten nedbemannet. Andre hensyn vil kunne være aktuelle når det skal ansettes på nytt, for eksempel hvis kompetansebehovet i virksomheten er endret eller det har oppstått nye omstendigheter knyttet til arbeidstakers jobbsituasjon.
Fortrinnsretten til fast ansatte vil alltid går foran fortrinnsretten til midlertidig ansatte.