Opphør av midlertidige arbeidsavtaler

En ordinær arbeidsavtale opphører vanligvis ved at en av partene aktivt sier opp avtalen. En midlertidig arbeidsavtale, som er en tidsbegrenset avtale, utløper normalt uten oppsigelse når tiden er ute eller når det bestemte arbeidet er avsluttet.   
   
Regelen er at en midlertidig arbeidsavtale opphører ved det avtalte tidsrommets utløp, eller når det bestemte arbeidet er avsluttet, arbeidsmiljøloven § 14-9 (6). Det skal med andre ord allerede ved avtaleinngåelsen være helt klart for arbeidstaker når arbeidsforholdet opphører.
 
Varsel
Loven har også bestemmelser om særskilt varsling. En arbeidstaker som har vært midlertidig ansatt i mer enn ett år, har krav på varsel om tidspunktet for fratredelse senest en måned før fratredelsestidspunktet. Denne måneden beregnes fra den dato arbeidstakeren mottok varselet. Varselet skal være skriftlig, og anses for avgitt når det har kommet fram til arbeidstaker.
 
Det er ikke noe krav i loven til hvordan varselet skal gis, og i denne forbindelse har lovgiver drøftet om varsel kan sendes per e-post. Det som da må vurderes konkret er hvor utbredt det er i det aktuelle arbeidsforhold at kommunikasjon skjer per e-post. Arbeidsgiver har ansvaret for at det brukes en betryggende metode for å sikre at varselet blir mottatt av arbeidstakeren. Det er også arbeidsgiver som har bevisbyrden for at varselet er kommet fram, og han bør derfor be om en bekreftelse på at varselet er mottatt.
 
Oppsigelse i avtaleperiode
En midlertidig arbeidsavtale opphører i utgangspunktet som beskrevet ovenfor. Partene har likevel mulighet til å inngå skriftlig avtale om avvikende løsninger, enten individuelt eller i tariffavtale. 

Partene kan si opp den midlertidige arbeidsavtalen i avtaleperioden. Arbeidsgiver kan på sin side avslutte arbeidsforholdet med bakgrunn i arbeidstakers eget forhold eller på grunn av virksomhetens forhold, for eksempel i forbindelse med en nedbemanning. De ordinære oppsigelsesreglene vil gjelde i avtaleperioden, med blant annet vern mot usaklig oppsigelse og krav til oppsigelsesfrister. Sier arbeidstaker opp stillingen, vil ordinære oppsigelsesregler og rutiner gjelde, herunder oppsigelsesfristene. 

I noen tilfeller er det avtalt bindingstid, det vil si en avtale som binder partene til avtalen i en bestemt tidsperiode. En slik avtale vil bryte med bestemmelsen om at partene kan si opp avtalen i avtaleperioden. Gyldigheten av en slik avtale må vurderes etter avtalerettslige regler.