Rett til fri ved religiøse høytidsdager

Arbeidslivet og samfunnet generelt går i retning av stadig større mangfold av deltakere med ulik kulturell og religiøs bakgrunn. Mange av disse tilhører andre trossamfunn enn Den norske kirke, og ønsker å utøve sin religion i tråd med denne. Hvilken rett har så en arbeidstaker til å få fri fra arbeidet for å delta i feiring av egne høytidsdager. 

Publisert i bladet Personal og Ledelse.   
 
Fordi kristendommens helligdager er offisielle fridager, er ikke fri for deltakelse i feiring av høytider noe problem for den kristne majoriteten. For religiøse minoriteter derimot, vil det være et særskilt behov for ytterligere fridager fordi deres høytider ikke sammenfaller med de kristne høytidene.
 
Rett til fri ved religiøse helligdager
Retten til og prinsippet om fri religionsutøvelse er ivaretatt både i de internasjonale menneskerettighetskonvensjoner og i nasjonal lovgivning
 
For den som ikke er medlem av Den norske kirke finnes det en regel i – Lov om tros – og livssynssamfunn § 18,  som gir arbeidstaker rett til fri ved religiøse høytider etter sin egen religion.
Regelen innebærer:
  • Arbeidstaker har rett til fri i inntil to dager hvert år i forbindelse med religiøse høytider, nasjonale høytidsdager faller med andre ord utenfor denne ordningen.
  • Det er et vilkår for rett til fri at arbeidstaker varsler arbeidsgiver senest 14 dager i forveien.
  • Arbeidsgiver kan kreve at arbeidstaker jobber inn fridagene ved en annen anledning, og at tidspunktet for det fastsettes på forhånd. Arbeidstaker og arbeidsgiver blir enige om når det skal skje. Blir de ikke enige, må arbeidsgiver kunne bestemme tidspunktet i kraft av sin styringsrett.
  • Det kan inngås en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om å arbeide på søndager og helligdager mot tilsvarende fri på andre dager som i henhold til religionen er helge- eller høytidsdag. Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-10 (5).
Vær oppmerksom på at arbeidstiden som blir brukt til innarbeiding av nevnte fritid ikke blir regnet som overtid etter arbeidsmiljølovens bestemmelser.