Særlig uavhengig stilling blir brukt feil

Norske domstoler har flere ganger slått ned på feil bruk av «særlig uavhengig stilling». Arbeidstidsutvalget har foreslått presiseringer av vilkårene som kan gjøre det enklere for arbeidsgiver å bruke bestemmelsen riktig.


Publisert i bladet Personal og Ledelse, nr. 6 – 2016

Det er ofte i forbindelse med arbeidstakers krav på overtidsbetaling at spørsmålet om «særlig uavhengig stilling» dukker opp i rettspraksis. Arbeidstaker som har en «særlig uavhengig stilling» trenger ikke å forholde seg til arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, herunder overtidsbestemmelsene.  Arbeidstidsordningen skal likevel ivareta arbeidstakers helse og sikkerhet.

Vanskelig regelverk
Man kan ikke utelukke at det i enkelte tilfeller er en bevisst handling å definere stillingen som «særlig uavhengig», enten for å slippe å forholde seg til arbeidstidsbestemmelser som ikke passer, eller for å unngå overtidsbetaling. Men ifølge undersøkelsen Sentio as har gjennomført, har både arbeidsgiver og arbeidstaker i mange tilfeller problemer med å forstå og bruke bestemmelsen riktig. Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden har etterlyst et klarere regelverk.

Når er stillingen «særlig uavhengig»?
Av forarbeider til loven fremgår blant annet at det ikke vil være tilstrekkelig å definere stillingen som særlig uavhengig dersom arbeidstaker kan kontrollere egen arbeidstid eller har fleksibel arbeidstid. Som eksempel nevnes at en prosjektmedarbeider normalt ikke vil ha tilstrekkelig selvstendighet i sitt arbeid til å omfattes av denne gruppen arbeidstakere.

En arbeidstaker som har en «særlig uavhengig stilling» bestemmer selv

  • arbeidstiden
  • hva hun skal gjøre
  • når arbeidet skal utføres
  • måten arbeidet skal utføres på
  • hva som skal delegeres til andre 

Domstolene lagt vekt på disse momentene i sine avgjørelser.  

Regler på høring
Forslag til endringer av reglene for særlig uavhengig stilling har vært på høring. Blant forslagene fra Arbeidstidsutvalget er en lovfesting av de vilkår som må være oppfylt for at arbeidstaker skal være omfattet av unntaksbestemmelsen, med andre ord en presisering som skal bidra til mindre feilbruk eller feiltolkninger. For at en stilling skal være særlig uavhengig mener utvalget «arbeidstaker må ha en overordnet, ansvarsfull stilling med selvstendig beslutningsmyndighet. Stillingen må også innebære at arbeidstakeren i all hovedsak bestemmer når, hvor og hvordan arbeidet utføres, og i all hovedsak bestemmer omfang på arbeidet, enten direkte eller gjennom myndighet til å delegere.» (NOU 2016:1).

Det legges ikke opp til en endring av gjeldende rett, og presiseringen som er foreslått vil derfor kunne hjelpe oss i tolkningen og forståelsen av begrepet før vi ser resultatet av høringen.