Slik beregnes feriepengene

Hva går inn i feriepengegrunnlaget og hvilken prosentsats er den riktige for meg? Hvor mye får jeg i feriepenger hvis jeg har vært syk og ikke har fått vanlig lønn? 

Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret. Opptjeningsåret følger kalenderåret og gir grunnlag for utbetalingen av feriepenger året etter. Arbeidsvederlag både for langvarige og for helt kortvarige arbeidsforhold omfattes.

Prosentsatser
Etter ferieloven har alle arbeidstakere rett på feriepenger fra arbeidsgiver med 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Fra og med det året arbeidstaker fyller 60 år forhøyes satsen med 2,3 prosentpoeng.

For arbeidstakere som har 5 uker ferie, det vil si 4 ekstra feriedager, er det ofte avtalt at feriepengene skal utgjøre 12 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere som fyller 60 år, som dermed får 6 uker ferie, blir prosentsatsen 14,3 prosent.

Hvilke ytelser skal med i feriepengegrunnlaget?

Feriepengegrunnlaget fremgår av den årlige oversikten over lønn og ytelser du får fra arbeidsgiver.

Vanlig lønn inngår i feriepengegrunnlaget. Bare vederlag for arbeid inngår i beregningsgrunnlaget. Det betyr at ytelser som gjelder dekning av utgifter til bilhold, kost, losji og lignende ikke skal tas med. Foruten vanlig lønn vil arbeidsvederlaget omfatte pengeytelser som akkordtillegg, dyrtidstillegg, skifttillegg, helgedagstillegg, lønn under reiser, betaling for gangtid, overtidsgodtgjørelse, variable ytelser som gratiale, og andel av omsetning eller andre former for provisjon.

Ytelser som ikke skal tas med i beregningsgrunnlaget for feriepenger er:

  • feriepenger for lovbestemt ferie som er utbetalt i opptjeningsåret. Feriepenger for avtalt ferie skal derimot med i beregningsgrunnlaget, med mindre det uttrykkelig er bestemt noe annet.
  • andel av nettoutbytte
  • fast godtgjørelse som opptjenes og utbetales uavhengig av uttak av ferie
  • verdien av varer, tjenester og andre fordeler som ikke er pengeytelser, som rett til fri bolig, fri telefon og fri avis.

De fleste bonusordninger i dagens arbeidsmarked inngår i beregningsgrunnlaget, med mindre de omfattes av unntakene som er nevnt her.

Et unntak det er viktig å merke seg er at det ikke skal beregnes feriepenger av feriepengene arbeidstaker fikk utbetalt for den lovbestemte ferien året før. Feriepenger for de 4 ekstra feriedagene som følger av avtale, inngår derimot i feriepengegrunnlaget. Det går fram av forarbeidene til ferieloven.

Feriepenger av lønn under sykdom og fravær
Arbeidstakere som har rett på lønn 1. og 17. mai selv om bedriften holder stengt denne dagen, vil også få slik lønn regnet inn i feriepengegrunnlaget.

Sykepenger utbetalt av arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden likestilles med annen lønn og går inn i feriepengegrunnlaget. Når arbeidsgiver betaler full lønn under sykdom, har arbeidstaker på vanlig måte krav på feriepenger av lønnen. 

NAV betaler ut feriepenger for inntil 48 sykepengedager. Når arbeidsgiver betaler full lønn under sykefravær eller forskutterer sykepengene, betaler NAV feriepengene til arbeidsgiver.

Under foreldrepermisjon betaler NAV feriepenger av foreldrepenger til arbeidstakere for inntil 12 uker med full sats eller for inntil 15 uker med 80 prosent av full sats.

En arbeidstaker som har vært ansatt i minst tre måneder hos en arbeidsgiver og som er i ulønnet permisjon for å avtjene verneplikten, har krav på feriepenger for inntil 3 måneder for hvert opptjeningsår (kalenderår).