Søndagsarbeid

Mange av oss tar det for gitt at søndag og helligdager er fridag. Men innen pleie og omsorg, politi eller hotell- og restaurantvirksomhet, ser mange på slike dager som arbeidsdager på lik linje med andre dager. Hva sier regelverket?

 I arbeidsmiljøloven er det gitt en egen bestemmelse om søndagsarbeid i § 10-10. Også lov om 1. og 17. mai og Lov om helligdager og helligdagsfred har bestemmelser som berører dette.
Hva er søndagsarbeid?
Søndagsarbeidet starter fra klokken 18.00 dagen før en søn- eller helgedag og til klokken 22.00 dagen før neste virkedag (§ 10-10 (1)). Helgedag er helligdager og offentlige høytidsdager. Hva som er helligdag er nærmere listet opp i Lov om helligdager og helligdagsfred § 2. I tillegg til vanlige søndager regnes 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, første og andre påskedag, Kristi himmelfartsdag, første og andre pinsedag og første og andre juledag som helligdager. 1. og 17.mai er offentlige høytidsdager og i noen grad defineres også disse dagene som helligdager, men ikke helt på samme måte. Blant annet regnes dagen før 1. og 17. mai som vanlig virkedag med mindre dagene etter kalenderen faller på en søndag eller annen helgedag.
 
Utgangspunkt – søndagsarbeid er forbudt
Arbeidsmiljølovens klare utgangspunkt er at søndagsarbeid er forbudt. Av forarbeidene framgår det at begrunnelsen først og fremst knytter seg til hensynet til arbeidstakeres sosiale og velferdsmessige behov. Det at flest mulig har felles hvile- og helgedager ivaretar en samfunnsinteresse ved at det muliggjør aktiviteter som skaper en følelse av fellesskap og muligheter for å bruke helg og fritid på en god og viktig måte. Det handler også om behovet for en livsrytme der arbeid og hvile veksler, og der det er forskjell på hverdag og helg.
 
Tillatt hvis ”arbeidets art gjør det nødvendig”
Vi vet jo alle at i en god del bransjer må oppgavene løses enten det er hverdag eller helg. Etter arbeidsmiljøloven er vilkåret også at ;
”Arbeid på søn- og helgedager er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig”
Det stilles med andre ord krav til arbeidets art dersom arbeidstaker skal kunne arbeide i perioden fra kl. 18.00 dagen før helligdag, fram til kl. 22 på helligdagen. Nødvendighetskriteriet er helt avgjørende, og utgangspunktet for vurderingen vil være om søndagsarbeid er nødvendig av produksjonsmessige grunner eller for å dekke samfunnets eller allmennhetens behov. Dette må vurderes opp mot hensynet til arbeidstakernes sosiale og velferdsmessige behov.
 
Den tidligere arbeidsmiljøloven inneholdt en opplisting over hva som var tillatt søndag- og helgedagsarbeid, og denne listen vil fortsatt være illustrerende som eksempler. Typiske eksempler er pleie og omsorg, ulike former for vakthold, politi, brann, kriminalomsorg, tilsyn av dyr, transport og diverse andre virksomheter der det vil være behov for å drive virksomheten uten avbrudd.
Lovens system er videre at arbeidsgiver før søndagsarbeid iverksettes, skal drøfte med arbeidstakernes tillitsvalgte om søndagsarbeid er nødvendig.
 
Avtale ved særlig og tidsavgrenset behov
Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte kan inngå avtale om søn- og helgedagsarbeid hvis det er et særlig og tidsavgrenset behov for det. Det må dreie seg om spesielle forhold hvor det i kortere perioder oppstår behov for søndagsarbeid, for eksempel på grunn av sesongmessige svingninger, uventet arbeidspress eller andre upåregnelige situasjoner.
 
Avtale for arbeidstakere som tilhører en annen religion
Arbeidstakere med annen religion og som feirer andre høytidsdager enn de tradisjonelle norske høytidsdagene kan etter arbeidsmiljøloven § 10-10 (5) inngå avtale med arbeidsgiver om arbeid på søn- og helgedager. Denne adgangen henger sammen med § 27a i Lov om trudomssamfunn og ymist anna som gir arbeidstakere som tilhører en annen religion rett til opp til to fridager i forbindelse med feiring av religiøse høytider. Arbeidsgiver kan kreve at disse dagene innarbeides. Arbeidstaker som ønsker å benytte denne retten må varslesenest 14 dager før fridagen skal tas ut.
 
Tillatelse fra Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet kan samtykke til arbeidstidsordninger som fraviker hovedregelen om søndagsfri når det er lang avstand mellom arbeidsstedet og arbeidstakers bosted. Slikt samtykke kan bare gis når det har sikkerhetsmessig betydning å legge til rette for en helhetlig regulering av arbeidstidsordningene på arbeidsplassen.
 
Lønn
Arbeidsmiljøloven sier ingenting om lønn for arbeid på søn- og helgedager. Det er som oftest regulert i ansettelses- eller tariffavtale. Det kan derfor variere om man har krav på godtgjørelse og eventuelt hvor stor denne godtgjørelsen er. Av lov om 1. og 17. mai følger det at arbeidstaker som må arbeide 1. eller 17. mai har krav på det lønnstillegg som vedkommende etter avtale eller regulativ måtte ha krav på for søndager.