Spesiell risikovurdering ved alenearbeid

Som en del av HMS-arbeidet er det et krav om å vurdere om det er spesiell risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten. 
 
Mange arbeidstakere er alene på jobb, og i noen situasjoner kan det åpenbart by på spesielle utfordringer. Typiske yrkesgrupper er ulike hjemmetjenester, drosjesjåfører og butikkansatte.

Vold og trusler
Det er en tendens at omfanget av alenearbeid øker innenfor stadig flere yrker og bransjer. Årsakene kan blant annet være ny teknologi, økt konkurranse og rasjonaliseringer.

Vi tenker gjerne at utfordringene spesielt gjelder det psykososiale arbeidsmiljøet og problemstillinger rundt trusler eller vold. Forskning viser at alenearbeid i noen sammenhenger gir høyere risiko for å bli utsatt for vold og trusler særlig i yrker med kontakt med kunder og klienter. Men det er også et poeng å vurdere situasjonen for arbeidstaker med tanke på det fysiske arbeidsmiljøet.
 
Lovens generelle krav
Arbeidsmiljøloven stiller et generelt krav om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. En egen bestemmelse regulerer blant annet at arbeidstakere skal beskyttes mot vold, og i størst mulig grad gis mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre. Det følger av bestemmelsene at arbeidsgiver plikter å vurdere risikoen knyttet til det konkrete arbeidet, og videre iverksette nødvendige tiltak for å redusere risikoen. Aktuelle tiltak kan være opplæring, organisering, eller bruk av sikkerhetsutstyr. Først når arbeidsmiljøbelastningen fortsatt er uakseptabel, det vil si at den ikke kan ”repareres” med andre tiltak enn økt bemanning, vil det være et rettslig forbud mot alenearbeid.
 
Særlig risikovurdering ved alenearbeid
Det har vært et poeng å øke bevisstheten om alenearbeid som risikofaktor, både med hensyn til fysiske og psykiske faktorer, og arbeidsgiver må altså vurdere om det er en særlig risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten. Arbeidsgiver pålegges å iverksette tiltak som er nødvendige både for å forebygge og for å redusere eventuell risiko.