Utdanningspermisjon

Utdanning er ikke lenger bare noe for de unge som ennå ikke er i gang med arbeidslivet. Visste du at arbeidsmiljøloven har en egen bestemmelse i § 12-11 som gir alle arbeidstakere med en viss arbeidserfaring rett til utdanningspermisjon?

Bestemmelsen regulerer kun retten til permisjon. Spørsmålet om finansiering er ikke løst i loven.

Hvem kan søke?

For å ha rett til utdanningspermisjon, må arbeidstaker ha vært
  •  i arbeidslivet i minst 3 år
  •  ansatt hos den arbeidsgiveren det søkes permisjon fra de siste 2 årene
Intensjonen med permisjonsretten er å gi en mulighet for de som etter en periode i arbeidslivet ønsker mer utdanning. Kravet om 2 års forutgående tjeneste hos arbeidsgiveren det søkes permisjon fra, ivaretar behovet for stabilitet i arbeidsforholdet.
Retten til utdanningspermisjon gjelder både fast ansatte, midlertidig ansatte og deltidsansatte.
Hva med personer i nøkkelstillinger? Permisjonsretten gjelder selvsagt også for dem. Slike permisjoner bør planlegges i god tid, og i samråd med arbeidsgiver. Arbeidstakere i nøkkelposisjoner må i større grad akseptere at permisjonen tas på et tidspunkt som er forenlig med virksomhetens behov.
 
Hva kan permisjonen brukes til?
Arbeidstakere som ikke har fullført grunnskole eller videregående opplæring har rett til permisjon for å ta slik utdanning. For at andre skal ha rett til utdanningspermisjon, må den aktuelle utdanningen være yrkesrelatert og organisert av en utdanningsinstitusjon. Yrkesrelatert utdanning omfatter alle typer etter- og videreutdanning som er relevant for arbeidsmarkedet generelt. Det kreves med andre ord ikke at utdanningen er direkte relevant for den stillingen arbeidstaker har eller den arbeidsplassen hun jobber på. 

For hvor lenge?

Arbeidstaker har rett til utdanningspermisjon i inntil 3 år, men ikke lenger enn utdanningen varer. Rammen på 3 år er satt for at det skal være mulig for den som ønsker det å fullføre høyere utdanning. 
Blir en planlagt utdanning avbrutt, har arbeidstaker i utgangspunktet ikke krav på å gjeninntre i stillingen sin før permisjonstiden er ute. Det forutsettes at arbeidsgiver prøver å legge forholdene til rette, men det vil være opp til arbeidsgiver å ta den endelige beslutningen.
 
Arbeidsgiver skal varsles
Arbeidsgiver har et overordnet ansvar for å planlegge driften i en virksomhet. Det må planlegges både når det gjelder bemanning, ressurser og kompetanse. Hensynet til arbeidsgiver er ivaretatt ved at loven sier at utdanningspermisjon ikke kan kreves når det vil være til hinder for virksomhetens forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer. Den enkelte arbeidstaker kan ikke ta ut permisjon før virksomheten har hatt mulighet til å ordne seg på en tilfredsstillende måte.
 
Det er viktig at arbeidsgiver får kjennskap til utdanningsplanene så tidlig som mulig. På den måten kan arbeidsgiver tidlig innrette seg og forberede fravær på grunn av permisjon. Jo tidligere arbeidsgiver får melding, desto større er sjansen for at han klarer å innrette virksomheten slik at det blir mulig.

En arbeidstaker som ønsker å benytte seg av retten til utdanningspermisjon må varsle arbeidsgiver skriftlig. I varselet skal arbeidstaker gjøre rede for studieplanene sine. Det skal inneholde opplysninger om utdanningens faglige innhold og varighet, og eventuelt dokumentasjon på opptak ved utdanningsinstitusjonen. 

Det er ikke satt noen frist for hvor lenge før planlagt utdanningspermisjon et varsel må sendes til arbeidsgiver. Men arbeidsgiver har en frist på 6 måneder på å svare. Svarfristen vil på en måte virke som en varslingsfrist, fordi arbeidstaker som ønsker utdanningspermisjon må ta arbeidsgivers svarfrist i betraktning når han eller hun planlegger utdanningspermisjonen.
 
Arbeidstakers stillingsvern
I utgangspunktet er det ikke gitt noen spesielle bestemmelser om hvordan situasjonen blir når arbeidstaker kommer tilbake til virksomheten etter endt utdanningspermisjon. Prinsippet er at en arbeidstaker som benytter retten til permisjon så langt som mulig skal stilles likt med hva som hadde vært tilfelle hvis vedkommende ikke hadde gått ut i permisjon. Det betyr at arbeidstakere som er i permisjon så langt som mulig også skal omfattes av de endringene som skjer på arbeidsplassen i permisjonstiden.
En forutsetning for å komme tilbake til virksomheten er at ansettelsesforholdet ville vart så lenge uten permisjonen. Det har særlig betydning for midlertidig ansatte. Ansettelsesforholdet vil med andre ord ikke forlenges på grunn av utdanningspermisjonen.