Adgangen til å etablere bedriftsintern aldersgrense i private virksomheter

Den alminnelige aldersgrensen i arbeidsmiljøloven er 72 år. På nærmere bestemte vilkår kan aldersgrensen settes lavere, men det er bare når det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet at grensen kan settes under 70 år.

Aldersgrensen i arbeidsmiljøloven er 72 år. Ved oppnådd alder mister arbeidstaker sitt stillingsvern og må fratre når han får varsel om det fra arbeidsgiver.

Arbeidsmiljøloven åpner for å sette en lavere aldersgrense, ofte omtalt som en bedriftsintern aldersgrense. Arbeidsgiver må vurdere lovligheten av en slik aldersgrense.

Lovlig forskjellsbehandling
For at en bedriftsintern aldersgrense skal være lovlig, må den for det første være saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende. Oppfylles ikke dette kravet, vil den bedriftsinterne aldersgrensen anses som ulovlig forskjellsbehandling av eldre arbeidstakere, og dermed i strid med diskrimineringsforbudet i arbeidsmiljøloven.
En aldersgrense som er begrunnet ut fra hensynet til arbeidstakernes helse og sikkerhet, vil stort sett være saklig. Tilsvarende kan sosialpolitiske hensyn, for eksempel behov for aldersbalanse,  oppfylle saklighetskravet.

En lavere aldersgrense vil ikke være uforholdsmessig inngripende for arbeidstaker hvis ulempene dette medfører for arbeidstaker er mindre enn fordelene aldersgrensen har for virksomheten.

Ytterligere vilkår
I tillegg til nevnte vilkår er det tre vilkår som alle må være oppfylt for at en bedriftsintern aldersgrense skal være lovlig. Aldersgrensen må:

  • være kjent for arbeidstakerne,
  • være praktisert konsekvent, og
  • kombineres med en tilfredsstillende pensjonsordning.

Kjent for arbeidstakerne
At aldersgrensen må gjøres kjent for arbeidstakerne betyr at informasjonen må være klar og tydelig og må formidles på en slik måte at den er tilgjengelig for arbeidstakerne, for eksempel gjennom virksomhetens personalhåndbok.  

Praktisert konsekvent
Konsekvent praktisering betyr at arbeidsgiver som hovedregel ikke kan la noen arbeidstakere fortsette etter at aldersgrensen er nådd. Det er likevel rom for unntak hvis det dreier seg om et fåtall tilfeller og behovet er særlig og tidsavgrenset. I rettspraksis er det lagt til grunn som akseptabelt at inntil 10 prosent av de ansatte får fortsette over en periode på rundt 5 år. 

Tilfredsstillende pensjonsordning
For at en lavere aldersgrensen skal være lovlig må ordningen også kombineres med en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning. Kombinasjonen av en bedriftsintern aldersgrense som ikke kan settes lavere enn 70 år, opptjening av pensjon gjennom en obligatorisk tjenestepensjonsordning og utbetaling av pensjon fra folketrygden, vil for de fleste arbeidstakere innebære en tjenestepensjonsordning som oppfyller dette kravet.

Sikkerhetsventil
I yrker hvor det stilles spesielle krav til fysiske og psykiske egenskaper hos arbeidstakerne, kan den bedriftsinterne aldersgrensen unntaksvis settes lavere enn 70 år. Det er ikke satt noen nedre grense.
Arbeidsgiver må da vurdere om stillingen medfører uvanlig fysisk eller psykisk belastning for arbeidstakerne, som gjør det vanskelig å stå i arbeid til fylte 72 år. Alternativt må arbeidsgiver vurdere om en lavere aldersgrense er nødvendig av hensyn til arbeidstakers sikkerhet. Uansett må en lavere aldersgrense være nødvendig.

Tillitsvalgte skal involveres
Når arbeidsgiver på eget grunnlag har behov for å fastsette en lavere aldersgrense enn 72 år, skal arbeidstakerne involveres før en beslutningen tas. Slike drøftinger skal gjennomføres med de tillitsvalgte i virksomheten. Tillitsvalgte kan enten være arbeidstakere som representerer medlemmer som er tilknyttet en fagforening, eller arbeidstaker uten fagforeningstilknytning som er utpekt til å representere de ansatte.

Aldersgrenser i særlov
Lavere aldersgrenser kan også være fastsatt i særlov, for eksempel i lov om aldersgrenser for statsansatte m.fl. Et annet eksempel er lov om pensjonsordning for sykepleiere.