Feil ved lønnsberegningen og trekk i lønn
Har arbeidsgiver betalt ut for mye lønn, blir spørsmålet om bedriften kan kreve beløpet tilbake, og om beløpet kan trekkes fra på neste lønning.
Aller først må arbeidsgiver vurdere om arbeidstaker i det hele tatt skal betale beløpet tilbake. Det reguleres av reglene om condictio indebiti, som følger av rettspraksis.
Deretter blir spørsmålet hvordan tilbakebetalingen eventuelt skal foregå.
Har arbeidsgiver krav på tilbakebetaling?
Reglene om condictio indebiti pålegger arbeidsgiver å vurdere helt konkret om det i den aktuelle situasjonen er rimelig å kreve at beløpet betales tilbake. En rekke forhold kan ha betydning i helhetsvurderingen.
At det dreier seg om lønn eller andre ytelser til livsopphold, er i seg selv et moment som taler mot tilbakebetaling. Det stilles også generelt strengere krav til arbeidsgiver, som er den profesjonelle parten i et arbeidsforhold. Tiden som har gått spiller inn. Har det gått lang tid siden feilutbetalingen, taler det mot at arbeidsgiver kan kreve pengene tilbakebetalt. Kommer tilbakebetalingskravet raskt, taler det for at feilen bør kunne korrigeres.
At arbeidstaker mottok beløpet mot bedre vitende, burde ha reagert på feilutbetalingen, eller selv var skyld i feilen, er momenter som taler for tilbakebetaling. Det har også betydning hvor synlig feilutbetalingen var for arbeidstaker, og dermed om arbeidstakeren var i aktsom, god tro.
Arbeidsgiver er likevel den profesjonelle parten i arbeidsforholdet. Er det arbeidsgiver som er skyld i feilen, eller arbeidsgiver burde hatt systemer for å fange opp feilen tidligere, taler det mot tilbakebetaling.
Kan beløpet trekkes fra på neste lønning?
Etter arbeidsmiljøloven § 14-15 (3) c) kan arbeidsgiver og arbeidstaker inngå skriftlig forhåndsavtale om trekk i lønn. Høyesterett har slått fast at bestemmelsen må tolkes innskrenkende, og at en generell standardklausul i arbeidsavtalen om at feil kan korrigeres ved senere lønnsutbetalinger, ikke er tilstrekkelig.
En eventuell avtale må inngås skriftlig i etterkant av feilutbetalingen, når arbeidstaker er kjent med det aktuelle beløpet det er snakk om å trekke.