Tema

Permisjon ved fødsel og adopsjon

Relaterte emner

Svangerskapspermisjon

Retten til svangerskapspermisjon
Retten til svangerskapspermisjon gir mor mulighet til å ta fri 12 uker i løpet av svangerskapet for å sikre ro og hvile. Det er en rett den gravide har, men ingen plikt. Arbeidstaker avgjør selv om hun vil benytte seg av hele eller deler av denne retten til permisjon. 

Det vanligste er at mor går ut i svangerskapspermisjon 3 uker før termindato når utbetalingen av foreldrepenger starter. Tar mor ut mer enn 3 uker svangerskapspermisjon, blir tiden med permisjon etter fødselen tilsvarende begrenset.

Sykmelding ved tvillingsvangerskap
Bærer man tvillinger, er det snakk om et risikosvangerskap, og sannsynligheten er stor for å bli fulltidssykmeldt rundt uke 28. Sykmelding blir gitt av legen etter en konkret vurdering. 
Fravær på grunn av sykdom regnes som sykefravær på vanlig måte, og går ikke inn under de 12 ukene med permisjon under svangerskapet.

Retten til foreldrepenger
Retten til ytelser etter folketrygdloven starter tidligst 12 uker før fødsel og senest 3 uker før fødsel. Benytter en gravid arbeidstaker seg av svangerskapspermisjon før dette tidspunktet, har hun ikke krav på godtgjørelse, og må ta permisjonen uten lønn. 

Stønadsperioden starter senest 3 uker før fødselen, uavhengig av når man velger å ta permisjon. Velger mor å jobbe helt fram til termin, vil stønadsperioden derfor bli 3 uker kortere. 

Varsling
Den som vil benytte retten til permisjon skal varsle arbeidsgiver så snart som mulig, og senest innen visse frister.