Tema

Permisjon ved fødsel og adopsjon

Relaterte emner

Fedrekvote

Foreldrepermisjonen er etter folketrygdloven inndelt i tre: fedrekvote, mødrekvote og fellesperiode. Fedrekvoten og mødrekvoten er like lange.

Fedrekvoten er

  • 15 uker 
  • 19 uker ved 80 % foreldrepenger

Vilkår for rett til fedrekvote
Det er et krav at far/medmor har tjent opp rett til foreldrepenger. Har ikke far/medmor tjent opp en slik rett, er det ingen fedrekvote. Mor vil da ha krav på hele permisjonen.

Uttaket av foreldrepenger skal som hovedregel ikke overstige 100 % av valgt sats (80 eller 100 % dekning). Det betyr at man ikke kan ta ut full mødrekvote og fedrekvote samtidig.

Det er likevel åpnet for at mor og far/medmor kan ta ut over 100 % sats av sine foreldrepenger i to tilfeller:

  1. Far/medmor kan under mødrekvoten ta ut opp til 50 % foreldrepenger av valgt sats. Det samme gjelder for mor under uttaket av fedrekvoten. Det åpnes dermed for at begge foreldre kan være hjemme deler av tiden samtidig. Stønadsperioden justeres da tilsvarende.
  2. Far/medmor kan ta ut 10 dager med 100 % foreldrepenger i forbindelse med fødselen for å bistå mor. Dette for å sikre fars rett til ytelser under omsorgspermisjonen

Hvis mor ikke har rett på foreldrepenger, er det heller ingen fedrekvote. Hele perioden med foreldrepenger er da fellesperiode, og far/medmor er avhengig av at mor er i aktivitet for å ta ut foreldrepenger. Far er likevel sikret rett til minimum 10 uker med foreldrepenger hvis barnet blir født 2. august 2024 eller senere, og 8 uker hvis barnet ble født 2. august 2022 eller senere.

Overføre fedrekvote til mor
Velger far/medmor å ikke benytte seg av fedrekvoten, faller ukene bort på lik linje med mødrekvoten. Det samme gjelder den delen av kvoten som står igjen når far/medmor bare tar ut en begrenset del av den angitte perioden. Men om far/medmor på grunn av sykdom eller skade er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet eller er innlagt i helseinstitusjon, vil man kunne overføre fedrekvoten til mor. Særskilt legeerklæring må da leveres NAV lokalt.
I enkelte situasjoner kan mor også ha rett på hele stønadsperioden alene. Det er tilfelle der far/medmor ikke har rett på fedrekvote, enten fordi han ikke har opparbeidet rett til foreldrepenger eller fordi mor er alene om omsorgen for barnet.

Alternativt kan far/medmor søke om å utsette perioden med fedrekvote, hvis foreldrene ikke synes det er hensiktsmessig at perioden overføres til mor.
 
Fordele fellesperioden
Fellesperioden er de ukene som gjenstår når mødrekvoten, fedrekvoten og de 3 ukene før termin er trukket fra. Det er aktivitetsplikt for mor for at far skal ha rett til å ta ut permisjon ut over fedrekvoten. Det stilles ikke tilsvarende krav til far for at mor skal kunne ta ut permisjon ut over mødrekvoten. Tar far hele eller deler av fellesperioden, kan mor ha krav på ammefri.
 
Varsel om fedrekvoten
De ordinære reglene om varsel til arbeidsgiver gjelder også i slike tilfeller.